wait please
شکیبا باشید
Loading
Loading
شعر و قلم

به راستی اگر قلم نبود، چگونه شاعری می‌توانست قلم در شعر جای دهد؟

دیری است که شاعران شرق و غرب قلم را وسیله فوران واژگان، خلق مصراع و زایش شعر نمودند. چرا که اگر قلم در میان نبود، چگونه می‌شد برخی اشعار بزرگان پیرامون واژه قلم را نسل به نسل گردانید؟

 

اهمیت واژه قلم در شعر

پیش از آنکه اهمیت واژه قلم در شعر شعرا مطرح شود، به مرزی خواهیم رسید که قلم از طریق آن دنیای واقعی و مجازی را درنوردیده است. به یقین، این موضوع در راستای سمبلیک بودنِ واژه قلم در سروده‌ها اهمیت دوچندان می‌یابد.

قلم از دیدگاه اسلام، سمبل بینش و بیداری است. اهمیت و شان قلم از منظر قرآن آنچنان بالاست که پروردگار متعال بدان سوگند یاد کرده تا بشر را متوجه ارزش والای آن نماید. بدیهی است، چنین خط فکری بی‌اثر بر فرهنگ مشرق زمین نبوده است. پیروی چنین رویه‌ای، اهل اندیشه و عمل سعی بر آن نمودند تا واژه قلم در شعر و متن را دست به دست بچرخانند تا نسل بشریت را متنبه سازند.

 

چرایی استقرار واژه قلم در شعر

دوران بشریت به دو قسم اکتشاف قلم و پس از آن، رسم خط بازمی‌گردد. بنابراین، انتظار می‌رود قلم شاهد خطوط ادبی، اجتماعی، فکری و سیاسی بسیاری در طول ادوار مختلف بوده است. با آنکه قلم محدود به اهل خوبان نبوده، ولیکن رساله آن بر این اهل پوشیده نیست. اهل هنر همواره بر آن است که از قلم به منزله تعریف، تغییر و تجدید فرهنگ مابین نسل‌ها بهره ببرد.

این موضوع به شدت در اهمیت استقرار واژه قلم در شعر شعرای کهن و معاصر مشهود است. یقیناً این امر بر شعرا پوشیده نمانده که حرف و اثر آن بعد مدتی از اذهان پاک شده، منتهی آنچه در این میان می‌ماند نقش قلم در قالب خط است.

از آنجا که قلم نقش نمادین خود را طی سده‌های مختلف حفظ نموده است، کثیری از شعرا و نویسندگان واژه قلم در شعر و متن را به عنوان سمبل جاودانگیِ سخن به کار می‌برده‌اند. نمونه این امر را می‌توان در برخی اشعار نیز مشاهده نمود.

 

نمونه آثار مرتبط به واژه قلم در شعر فارسی

با این حال که اشعار گذشتگان تا حدود زیادی با اشعار معاصران تفاوت دارد، ولیکن، همچنان قداست واژه قلم در شعر گرامی داشته شده است.

چه رسد از دوره لسان الغیب که در بابِ واژه قلم در شعرمی‌فرمودند پیر ما به حکمت قلم پروردگار (نظام احسن) مومن است، چه رسد از دوره رومی که خفتگانِ عالم را همچون قلمی در دست قدرت حق تشبیه نمودند و چه رسداز شاعر معاصر، استاد محمد جواد محبت که من باب تجلیل قلم در روز گرامیداشت آن چنین سروده است که هنر بی‌ قلم معنا و مفهومی ندارد.

 

نتیجه گیری

آنچه در ادوار گذشتگان من باب قلم در شعر به ثبت رسیده، چندان قابل تغییر نیست. منتهی، اهل قلم امروز به قداست آن ایمان آورند و اشراف داشته باشند که قلم معاصر سلاح است. چرا که به قول دولت آبادی؛ "بشر به قدرت تک به تک واژگان تراوش یافته از قلم است که زنده است."

 

برآن شدیم که صفحه ای با عنوان شعر و قلم را در فضای مجازی ثبت نماییم و به کمک شما یاران همیشگی شعر های که تا به امروز در مورد مقام والای قلم سروده شده است را در آن ثبت نمایییم.

از دوستان عزیز دعوت می کنیم که مارا در جمع آوری اشعار کمک کنند و اشعار خود و یا شاعران دیگر که در مورد قلم سروده شده است را به ایمیل فروشگاه لطیفی ارسال نمایند .

 

 

 

 

گروه پارکر لطیفی مرجع تخصصی فروش و تعمیرات نوشت افزار در ایران

گروه پارکر لطیفی با ارائه ی برترین و معتبرترین برندهای نوشت افزار دنیا، و ارائه ی خدمات پس از فروش آن ها، این امکان را برای مشتریان خود فراهم آورده است تا صاحب بهترین ها باشند و با خاطری آسوده درباره ی کیفیت و اصالت نوشت افزار مورد نظرشان، به خرید آن ها بپردازند.

 

شماره تماس با شرکت: 02166702832 (10 خط)
آدرس شرکت: خیابان جمهوری، خیابان بابی ساندز، پلاک 2 و 4 ، پارکر لطیفی
ساعت کار فروشگاه:  09:00 صبح لغایت 14:00 و 16:00 عصر لغایت 19:30
مدرک عضویت در انجمن صنفی کسب و کار اینترنتی فروشگاه اینترنتی پارکرلطیفی
مدرک ساماندهی فروشگاه اینترنتی پارکرلطیفی
Bank Pasargad
© کلیه حقوق معنوی وب سایت متعلق به گروه نوشت افزار پارکر لطیفی می باشد. طراحی شده توسط طراحی فروشگاه اینترنتی داتک
شکیبا باشید ...